IV

No, tukaj se pa začne čisto zares!

V četi se zgodi tisti prelomni trenutek, ko skavtinje in skavti zamenjamo svoje kožuščke s čisto pravo skavtsko rutico! Pa je dovolj, da si oblečeš kroj in nadeneš rutico?

Vrnimo se čisto na začetek. Plemeniti vojak, ki je ustanovil skavte, Baden Powell, je svoje skavte zbiral ob sebi in jih učil veščin, preživetja v naravi ter krepil prijateljske vezi med njimi. Vse svoje delo so vsak dan izročili ustanovitelju, pa ne  ustanovitelju skavtov, ampak tistemu, ki je ustvaril prav vse – Bogu. Fante in dekleta je razdelil po vodih, majhnih skupinicah, saj je na temelju močnih vodov, stala tudi povezana četa.  V vsakem vodu deluje več funkcij, glavni pa je vodnik.
Še danes v četi delujemo enako. V Šentjerneju je naša četa Klopov, razdeljena na 6 vodov – 3 dekliške: ježike, veveričke in sovice ter 3 fantovske: orli, martinčki in levi. Srečanja imamo vsako soboto; včasih so to srečanja cele čete, drugič pa le posameznih vodov. Da se imamo vsi lepo, skavtska doživetja pa so prežeta z vedno novimi dogodivščinami, imamo v četi pravila, ki se jih vsi držimo.

Pa da ne boste mislili, da je vse tako resno! Izvidniki in vodnice se ne bojimo umazanije in izzivov. Radi se umijemo v kopeli, pa tudi če je napolnjena z blatom, skuhamo odlično kosilo, brez indukcije in finih posod, naredimo mizico in klopi brez žebljev  ter se kopamo v reki, ki ji bi za prijetno  temperaturo manjkalo še vsaj 5 stopinj! In kdo še sploh potrebuje vžigalice? Saj imamo kresilo!

Misliš, da bi bilo tako življenje zate? Mi mislimo, da ja! Pridi, nestrpno te že čakamo! :)
Bodi pripravljen!

Galerija slik