skavtski dogodki in tabori

Najbolj razširjeni in tradicionalni skavtski dogodki so skavtski tabori: poletni tabor, zimski tabor ali zimovanje, lahko tudi jesenski tabor ali jesenovanje in pomladni tabor - pomladovanje.

Poletni tabor 

Traja navadno od 7 do 14 dni. Praviloma je na prostem, lahko je tudi potovalni tabor, kjer celotna veja prehodi določeno razdaljo v teku tabora. Namen je uporaba praktičnega znanja, ki so se ga v veji naučili med leto, poglabljanje odnosov med skavti, lahko se vključi tudi kraja zastave, na tabornem prostoru posamezna veja postavi tudi jambor… Tudi ti tabori so tematsko obarvani in zelo pomembna sestavina skavtskih srečanj.

Zimovanje

Je tabor posamezne veje skavtov v zimskem času. Navadno traja dva do tri dni. Namen tega tabora je druženje veje in spoznavanje med seboj. Na njem se preizkušajo različne veščine, spoznavajo lokalno okolico in prebivalstvo. Vsako zimovanje je tematsko obarvano. Pri četi tako poznamo viteška, detektivska, medijska zimovanja…

 

Poleg teh pa imamo skavti še veliko posebnih dogodkov in akcij, nekateri so vsakoletni, drugi enkratni. 

Luč miru iz Betlehema 

Projekt Luč miru iz Betlehema se je začel leta 1986 na Avstrijski televiziji ORF. V oddaji Luč v temi, namenjeni invalidnim otrokom, so organizatorji v zahvalo sodelujočim namesto drobnih daril delili plamen iz votline Jezusovega rojstva v Betlehemu. Pobudnik akcije želi, da bi na božični večer Luč miru iz Betlehema gorela v čimveč družinah v vseh državah Evrope in jim prinašala mir. Plamen prižge invalidni otrok, ki se je tisto leto še posebej izkazal, v votlini Kristusovega rojstva v Betlehemu in ga prinese na Dunaj že kakšen mesec pred božičem. Glavno prireditev, kjer predstavniki različnih narodov, večinoma so to skavti, prevzamejo Luč miru iz Betlehema, priredijo vsako leto v drugi cerkvi na Dunaju. Nato luč miru skavti prinesejo tudi v Ljubljano, nato pa v posamezne župnije, od koder lučke miru skavti raznosijo po domovih.  

Jakec - skavtski izziv v orientaciji

Jakec je tradicionalni skavtski izziv v orientaciji. V samih začetkih v letu 1997 se je Jakca udeleževalo malo ljudi (do 50), po letu 2000 pa so se številke udeležencev začele naglo višati. Danes se tega skavtskega izziva udeležuje preko 700 skavtov iz vse Slovenije.

Prvi slovenski skavtski jamboree

Jamboree je največje srečanje skavtov in skavtinj neke države. 1. slovenski skavtski jamboree se je odvijal od 21. julija do 3. avgusta 2008 in predstavlja največje srečanje slovenskih skavtov in skavtinj do sedaj. Namenjen je bil članom Združenja slovenskih katoliških skavtinj in skavtov, ki so vključeni v eno od starostnih vej: volčičem in volkuljicam, izvidnikom in vodnicam ter popotnikom in popotnicam in njihovim voditeljem. Slogan 1. slovenskega skavtskega jamboree-ja je bil ˝Norost, ki deluje˝. Skavti iz vse Slovenije so preživeli 13 dni v skavtskem duhu in se še bolj povezali med seboj ter se preizkusili v skavtskih izzivih in veščinah. 

V skavtskem letu 2011/2012 se že veselimo novega dogodka - vseslovenskega tabora voditeljev "Ogenj v meni". Kurili ga bomo v začetku avgusta :)